2022 Cyclus van leven, dood en wedergeboorte

door | 22-02-2022

Jikke Julieth Schor exposeert op 9, 10 en 11 maart 2022 van 11 tot 18 uur in het Koloniekerkje te Wilhelminaoord.

‘Ik voel mij een nieuwe koloniste.’ aldus Jikke Julieth Schor toen zij in 2015 in een nieuwe koloniewoning in Frederiksoord ging wonen. In hetzelfde jaar startte in Leeuwarden de Kunstacademie Friesland de nieuwe deeltijdopleiding. De combinatie wonen in Frederiksoord en studeren aan deze kunstacademie is in 2016 voor Jikke een feit.

Als een rode draad speelt het landschap van deze Kolonie van Weldadigheid een rol tijdens haar studie. De structuur van rechte wegen met eikenbomen en het ritme van de koloniewoningen in het landschap. Dit markante landschap dat 200 jaar geleden is ontstaan vanuit een oprechte visie om bij te dragen aan een betere samenleving.

De eerste jaren is dit landschap inspiratie voor schilderijen en collages met mixed media. In de afstudeerfase ligt de nadruk in haar onderzoek op het evenwicht in een samenleving.

In 2021 is het afstuderen aan de Kunstacademie Friesland getekend door het corona tijdperk. De eindexpositie in de academie is na een feestelijke opening door Sietske Poepjes, gedeputeerde van de Provincie Friesland, na twee dagen door de lockdown afgelast.

Dan ontstaat het idee voor deze expositie in het Koloniekerkje. “ Ik vind de sfeer in deze kleine kerk fijn. Je wordt uitgenodigd om te onthaasten en te mijmeren.” Naast schilderijen, collages en mixed media exposeert Jikke haar afstudeerwerk, een installatie van textiel ‘Leven, dood en wedergeboorte.’